انواع پل های فلزی
پل های فلزی
پل های فلزی از انواع فلزات با مقاومت بالا در مقابل وزن، فشار، آتش سوزی و فرسودگی و…. به اشکال مختلفی طراحی می شوند. در ساخت این پل ها از تیرهای ساده، فولادی یا شکل های ساده یا قوس دار استفاده می شود. در ادامه با انواع پل های فلزی اشنا می شوید :
مزایای پل های فلزی
- سرعت و دقت در ساخت
- تولید قسمتهای اصلی و سنگین در کارخانه و انتقال و مونتاژ سریع در محل احداث پل
- قابلیت انعطاف پذیری آسان فولاد جهت پلهایی که در طرح و معماری خاصی اجرا میشوند
- امکان تعویض، تعمیر،نگهداری و تقویت قسمتهای مختلف پل که نقص فنی یا اجرایی دارند به آسانی قابل انجام است.
- رنگ پذیری و جلای فولاد
پوشش پل های فلزی
پوشش پلهای فلزی را می توان از چوب مصالح سنگی بتن مسلح و یا از ورق های فلزی انتخاب کرد. استفاده از چوب برای پوشش پل ها در زمان های بسیار قدیم رایج بوده است. اما امروزه به ندرت مورد استفاده قرار می گیرد.
همچنین در طرح های جدید از پوشش مصالح سنگی نیز به علت وزن زیاد آن، کمتر استفاده می گردد. در این راه حل تیرهای حمال طولی پل بوسیله قوس هایی از آجر و مصالح سنگی به هم متصل می شوند.
پوشش بتن مسلح
این پوشش از یک دال بتن مسلح که روی تیرچه های طولی و تیرهای عرضی پل تکیه نموده تشکیل شده است. پوشش بتن مسلح مقاومت و صلبیت لازم را به سازه داده است. و از نظر اجرائی نیز آسان می باشد.
پوشش فلزی
یک نوع از این پوشش ها از یک سری صفحات فلزی که بوسیله بتن مسلح پوشیده شده است. و روی بال فوقانی تیرچه طولی جوش شده اند تشکیل شده. ضخامت کل حاصله معمولاً ضعیف (بین ۱۰تا ۲۰ سانتی متر ) می باشد.
انواع پل های فلزی
پل های قوسی
ضمن اینکه اعضای سازه ،در پلهای قوسی تقریبا فشار خالصی را تحمل میکنند ، اگر شرایط و محل اجرای پروژه ،اجازه احداث فونداسیون پلهای قوسی شکل را دهد این نوع پل نسبت به سایر انواع پلها ارجعیت بیشتری خواهد داشت.
پلهای کابلی
در ساخت پلهای کابلی ، همانظور که از نامش پیداست، مسئولیت تحمل کشش خالص برعهده کابلها میباشد. پلهای کابلی به دو دسته کلی تقسیم میشود: پلهای کابلی معلق: این پلها در مسافتهای بیشتر از ۳۰۰ متر صرفه اقتصادی داشته و حداکثر تا مسافت ۳۰۰۰ متری نیز قابل طراحی میباشند. جهت سبک تر و مقرون به صرفه تر بودن در ساخت عبورگاه این نوع پل میتوان از مصالح فولادی نیز استفاده کرد. پلهای کابلی ترکه ای: در قسمت عبورگاه این پلها از سازه های بتنی استفاده میشود و برای مسافتهای بین ۱۰۰ الی ۷۰۰ متر طراحی میشوند.
پل های معلق
نمونهای از پلها هستند که عرشه پل بوسیله کابلهای مهاری روی مهار قائم آویزان میباشد. اجزای سازه ای پایه یک سیستم پل معلق شامل خرپاها/ شاهتیرهای سختکننده، کابلهای مهاری اصلی، برجهای اصلی و مهار کابلها در هر انتهای پل میباشد. کابلهای اصلی بین برجها معلق بوده و در نهایت به مهارهای انتهای پل یا خود پل وصل میشوند، مهارهای قائم، وزن عرشه و ترافیک روی آنرا تحمل میکنند.
انواع پل های خرپایی
یک خرپا مانند یک تیر عمل میکند در حالی که المانهای آن اساسا تحت اثر نیروهای محوری هستند. در علم مکانیک، خرپا عموما به عنوان سازهای با اعضای دو نیرویی (کشش یا فشار) متصل به هم که واحدهای مثلثی شکل را تشکیل میدهند، تعریف میشود. المانها در الگوهای مثلثی شکل کنار هم قرار میگیرند و نیروها تنها در نقاط انتهایی دو سر المان و در مجاورت با المانهای دیگر در محل مفاصل، وارد میشود
پل ساده
شمار زیادی از پلهای پیاده راه ها و پل هایی که بر روی رودخانه های کم عرض ساخته شدهاند، از نوع پل های ساده بوده که مدل ساده شده آن ها مشابه یک تیر دو سر مفصل می باشد. از نظر ساختاری، این پلها پیچیدگی خاصی ندارند.
پل قوسی
پل قوسی سازهای می باشد که بارهای وارده را در جهت موازی با محور تقارن خود تحمل می نماید. ستون های پل قوسی در دو انتهای قوس پل قرار گرفته است. و بارهای وارده را به زمین منتقل می نماید. پل قوسی هم به شکل یک دهانه و هم به شکل چند دهانه با چندین قوس و ستون های مابین ساخته می شود.
پل ترکه ای
در این پلها، تابلیه به صورت یک صفحه صلب از یک طرف روی پایه های کناری (کوله ها) و دو پایه بلند میانی و از طرف دیگر به طور الاستیک روی کابل های مورب متصل شده است. این کابل ها در تمام طول پل گسترش می بابند. بار وارده را به پایه های بلند میانی منتقل می نمایند. کابل های ذکر شده را می توان در دو صفحه قائم و به طور موازی در دو طرف تابلیه قرار داده شده و یا در جهت عرضی نیز به طور مورب و در امتداد محورطولی پل به پایه میانی متصل کرد.
0 دیدگاه